Inkomensverklaring Ondernemer

Ben je als ondernemer bezig met het verkrijgen van een woninghypotheek? Dan ben je de term “inkomensverklaring ondernemer” wellicht al wel tegengekomen.

Voor het aanvragen van een woninghypotheek heb je als ondernemer steeds vaker een inkomensverklaring ondernemer nodig. Voor een aanvraag woninghypotheek met NHG is dit vanaf 01-01-2019 zelfs verplicht. Maar wat is dat precies?

 

Wat is een inkomensverklaring ondernemer?

Een inkomensverklaring ondernemer is een uitgebreide analyse van de gehele onderneming over de afgelopen drie jaren (of korter indien de onderneming korter bestaat). In de conclusie wordt o.a. het “toetsinkomen” bepaald. Op de inkomensverklaring ondernemer kan er zowel een inkomen met als zonder NHG worden benoemd.

Een inkomensverklaring ondernemer kan gezien worden als de werkgeversverklaring van de zelfstandig ondernemer ten behoeve van de aanvraag woninghypotheek.

Steeds meer geldverstrekkers vragen om een inkomensverklaring indien minimaal één van de aanvragers van de woninghypotheek een inkomen geniet uit een eigen onderneming. Een inkomensverklaring wordt opgesteld door een deskundige partij die zich hierin heeft gespecialiseerd.

Op de inkomensverklaring wordt het inkomen vermeld dat een ondernemer maximaal kan onttrekken uit zijn onderneming. Hierbij wordt er bij een IB-ondernemer (eenmanszaak, VOF, CV of maatschap) hoofdzakelijk naar de resultaten en de balans gekeken.

Bij de DGA (Directeur Groot Aandeelhouder) wordt er naast de daadwerkelijke onttrekkingen (DGA-salaris en dividend) ook gekeken naar het dividendpotentieel, ook vaak “overwinst” genoemd.

Op de inkomensverklaring kan er zowel een inkomen met als zonder NHG worden benoemd.

 

Een inkomensverklaring ondernemer met en zonder NHG

Een woninghypotheek kan zowel met als zonder NHG worden afgesloten. Bij een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) is er sprake van een vangnet bij bijvoorbeeld werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, einde relatie of bij overlijden. Klik hier voor meer informatie.

Voor een lening met NHG kun je een inkomensverklaring ondernemer aanvragen indien je minimaal 12 maanden actief bent. Hiermee verbetert NHG de verantwoorde toegang en betaalbaarheid van hypotheken voor ondernemers, wordt het proces van het verkrijgen van een hypotheek makkelijker en heeft de geldverstrekker vooraf duidelijkheid en zekerheid over het inkomen voor toetsing.

Voor een lening zonder NHG zijn er al veel geldverstrekkers die ook een inkomensverklaring verplicht stellen. Zo weet de geldverstrekker dat er door een specialist is gekeken naar het inkomen en wordt het proces makkelijker.

 

Waar kan ik een inkomensverklaring ondernemer krijgen?

➡️ Voor NHG aanvragen

Voor een aanvraag met NHG dien je een inkomensverklaring aan te vragen bij een door NHG aangewezen partij.

Zakelijk Inkomen is ook geaccrediteerd door de NHG en daarom kunnen wij voor jou een Inkomensverklaring Ondernemer met NHG afgeven.

 

➡️ Voor niet-NHG aanvragen

Een inkomensverklaring kan aangevraagd worden bij een gespecialiseerde partij. Zakelijk Inkomen is vanaf 2016 actief in de markt en bij ons kun je dan ook terecht voor een inkomensanalyse. Er zijn meerdere geldverstrekkers en iedere geldverstrekker hanteert eigen richtlijnen.

Kijk altijd goed naar de eisen die een geldverstrekker eist met betrekking tot een inkomensverklaring. Je kunt ook contact opnemen met ons voor meer informatie.

 

Wat kost een inkomensverklaring ondernemer?

De tarieven voor een inkomensverklaring hangen af van het type onderneming en de omvang van de onderneming.

Voor de tarieven die Zakelijk Inkomen hanteert zie: Tarieven

 

Hoe lang is een inkomensverklaring ondernemer geldig?

Een inkomensverklaring is bij NHG 6 maanden geldig. Zonder NHG kan dit per geldverstrekker verschillen.

Sommige geldverstrekkers vragen op 01-04 van het jaar al om definitieve jaarrekeningen en IB-aangiften van het voorgaande jaar en sommige geldverstrekkers doen dit pas vanaf 01-08 van het jaar.